17 Şubat 2013

PROJECTLIBRE TANITIM VE EĞİTİM VİDEOLARI

Norveççe

   
İngilizce

Almanca

Çeşitli dillerde projectlibre ve projectlibre'nin eski sürümü open proj'un eğitim videoları

11 Şubat 2013

PROJECTLIBRE FORUM SAYFASI

Projectlibre forum sayfasını donanım haber'de açmış bulunuyoruz.


Foruma http://forum.donanimhaber.com/m_71558172/tm.htm adresinden ulaşabilirsiniz.

10 Şubat 2013

ProjectLibre 'de Faaliyet Türleri ve kısıtlar:


Faaliyetlerin ilk atamaları bittikten sonra o faaliyette görev alan kaynakların ağırlıklarını değiştirirken faaliyet türleri ayarlanmalıdır.

ProjectLibre’de 3 ayrı faaliyet türü tanımlanabilir:

Fixed Unit (Kaynağın birimi sabit) ön tanımlıdır. Faaliyetin süresini değiştirdiğinizde iş yeniden hesaplanır. (Yada tersi)
Fixed Duration (Süre sabit) Faaliyete atanan kaynağın birimini değiştirdiğinizde iş yeniden hesaplanır. (Yada tersi)
Fixed Work (İş sabit)   faaliyete atanan kaynağın birimini değiştirdiğinizde süre yeniden hesaplanır. (Yada tersi)


Örnek:
Aşağıdaki tabloda birinci satırda süresi 2 gün ve işi 16 saat olan teknisyen a kaynağının;
İkinci satırda fixed unit seçiliyken süre 1 güne düşürülürse work te 8 saate düşmekte.
Üçüncü satırda fixed duration seçildiğinde kaynağın birimi bir kişi artırıldığında yani  % 200 (2 kişi ) olduğunda 2gün sabit kalacak work 32 saate çıkacaktır.
Dördüncü  satırda süresi 2 gün olan  faaliyetin süresini bir güne ve bu esnada Fixed Work’ü seçersek, iş sabit kalacak(16 saat) ve süre azaldığı için kaynağın (teknisyen a ) birim sayısı %100’den  %200'e çıkacaktır.




Faaliyetlere ara vermek  istenirse grantt grafiğinde mause'un  sağ dügmesi tıklanır açılan pencerde Split seçeneği seçilir ve istenilen faaliyet çubuğu parçalara ayrılır.




FAALİYETLERE ZAMAN KISITLARI TANIMLANMASI:

Faaliyet üzerine çift tıklanarak TASK INFORMATION (Faaliyet Bilgisi) penceresi açılır. ADVANCED (Gelişmiş) sekmesi tıklanarak CONSTRAINT TYPE (Kısıt Tipi) ve CONSTRAINT DATE (Kısıt Tarihi) hücrelerinden kısıt tipi ve tarihi tanımlanır. Project Libre iş proğramını ve Kritik yolu hesaplarken öncelik olarak faaliyetler arası ilişkileri değil tanımlanan kısıtları dikkate alır. Kısıt Tipi başlanğıç değer olarak As Soon As Possible (Olabildiğince Erken) olarak ayarlanmıstır.




Üç çeşit kısıtlama vardır.

1. Esnek Olmayan Kısıtlar: (Kesinlikle Tarihinde bitmesi gerekir, Kesinlikle Tarihinde başlaması gerekir)
2. Yarı Esnek Kısıtlar: (Tarihinden önce bitmeli, Tarihinden sonra bitmeli, Tarihinden önce başlayamaz, Tarihinden sonra başlayamaz )
3. Esnek Kısıtlar: (Olabildiğince Erken, Olabildiğince Geç)


Kısıt Tipleri:

As Soon As Possible - Olabildiğince Erken
As Late As Possible - Olabildiğince Geç
Must Finish On - ...Kesinlikle Tarihte Bitmesi Gerekir
Must Start On - ... Kesinlikle Tarihte Başlaması Gerekir
Start No Earlier Than     -     ... Tarihinden Önce Başlayamaz
Start No Later Than  - ... Tarihinden Sonra Başlayamaz
Finish No Earlier Than   - ... Tarihten Önce Bitirme
Finish No Later Than     -      ...Tarihten Sonra Bitirme

(…) kısımlara CONSTRAINT DATE (Kısıt Tarihi) hücresinden tarih bilgisi girilmelidir.

Deadline: Faaliyetleri kısıtlarla bağlamadan  yine de bazı teslim tarihlerini Gantt chart plan üzerinde görülmesini  istiyorsak, teslim tarihlerini deadline girebiliriz.



09 Şubat 2013

KAYNAKLARIN (RESOURCES) FAALiYETLERE ATANMASI:



Kaynakların faaliyetlere atanması iki şekilde yapılır.

1. Atama işlemi yapılacak faaliyeti seçtikten sonra  TASK menüsünden ASSIGN RESOURCES( Kaynak Atama) seçeneği tıklanır. ASSIGN RESOURCES  penceresi açılır daha sonra faaliyete atanacak kaynaklar sırayla tıklanır ve UNITS(Birimler) kolonuna günlük çalışacak olan kaynak sayısı yüzde olarak ( 1 ise % 100 ; 2 ise % 200 vb.) girilir ve son olarak ASSIGN (Ata) tıklanır.

2. Atama işlemini yapılacak faaliyetin üzerine çift tıklanarak TASK INFORMATİON (Faaliyet Bilgi) penceresi açılmaktadır. Karşılaşılan ekranda RESOURCES (Kaynaklar) sekmesine tıklanır. Açılan sekmenin sağ üst köşesindeki ASSIGN RESOURCES (Kaynak Atama) seçeneği tıklanır ve yine ASSIGN RESOURCES penceresi açılır daha sonra faaliyete atanacak kaynaklar sırayla tıklanır ve work ise UNITS(Birimler) kolonuna günlük çalışacak olan kaynak sayısı yüzde olarak girilir ve son olarak ASSIGN (Ata) tıklanır. Replace kaynak değiştirmek için ,remove kaynağı silmek için kullanılır.

Örnek: Bir faaliyete bir kaynak atadığınızda o faaliyetin iş eşdeğerini belirlersiniz.
2 günlük bir faaliyete 1 kişi atadığınızda o faaliyet,

  İş = Süre * Birim  formülünden
İş(faaliyet)= 2 gün * 1 kişi = 2 adam-günlük bir iş eşdeğerine sahip olur.

ProjectLibre ’de ilk atamayı yaptıktan sonra yukarıda görülen iş eşdeğerleri kaydedilir. Normal şartlarda yukarıdaki faaliyete daha sonra bir kişi daha atarsanız, aynı iş bir kişi yerine iki kişiyle yapılacağı için süresi kısalacaktır.
Formülde 2 adam-gün ve 2 kişiyi yerine koyarsak,
2 adam-gün = Süre * 2 kişi,
Süre = 1 gün olarak bulunur.
Giriş sayfasındaki duration (süre) kolonuna girdiğimiz daha önce iki gün olan  değerin bir gün olarak değiştiğini görürüz.

Effort driven planlama :
Faaliyetin üzerine çift tıklanarak TASK INFORMATİON (Faaliyet Bilgi) penceresi açılmaktadır. Ekranda ADVANCED (Gelişmiş) sekmesine tıklanır. Bu sekmeden hem faaliyet türlerini hem de effort driven değiştirilebilinir.

Effort driven  planlama ön tanımlıdır ve de iş sabittir. Yeni kaynaklar atanması proje süresini kısaltır. Aynı şekilde kaynakların çıkarılması da proje süresini uzatır.


Yukarıdaki resimde 3 nolu faaliyete teknisyen a atanmıştır ve 10 günlük faaliyetin 80 adam-saat iş eşdeğeri bulunmaktadır. Effort driven seçeneğinin seçili olması çaba odaklı planlama yapıldığını gösterir.
Dolayısıyla bu faaliyete aşağıdaki resimde olduğu gibi (tanıtım görevlisi) yeni kaynaklar atarsak toplam iş 80 saatte kalacak, daha çok kaynak çalışacağı için de  süre 5 gün kısalacaktır.


Effort driven seçiliyken bir kaynak atadıktan sonra ikinci bir kaynağı farklı çalışma yüzdesiyle atarsak da toplam iş sabit kalır. Kaynaklara  iş (work) çalışma oranları doğrultusunda dağıtılır.


Planlayıcı bazen ek kaynak atasa da sürenin aynı kalmasını sürenin kısalmamasını isteyebilir.
Örneğin 2 günlük bir işe 1 kişi atadıktan sonra, 2. kişiyi de atasa  işin halen iki gün sürmesi  isteyebilir. Bu durumu Project Libre’de planlamak için effort driven (çaba odaklı) planlama aktif işaretli olmamalıdır. Çaba odaklı planlama aktif değilken ek kaynak atanınca projenin süresi kısalmaz sabit kalır. Bu durumda projenin iş eşdeğeri artacaktır.


Örnek :
Yukarıda 3 nolu faaliyet için önce bir kaynak (teknisyen a) atanmıştır.
Ardından effor driven (çaba odaklı ) seçili değilken ikinci bir kaynak atanmış (tanıtım görevlisi) ve projenin süresi değişmemiştir. Buna karşılık her iki kaynak da 80 er saat çalışmaya başlamış projenin iş eşdeğeri 80 saatden 160 saate çıkmıştır.

1 kişi ve çaba odaklı planlama aktif değil.
İş = Süre * Birim formülünden
İş = 10 gün * 1 kişi = 10 adam-günlük bir iş eşdeğerine sahip olur. (en üstteki resim 80 saat )
2. kişi atandı ve çaba odaklı planlama aktif değil. (Süre sabit... 10 gün sabit)
İş = 10 günlük* 2 kişi = 20 adam-günlük bir iş eşdeğerine çıkar. (160 saat oldu.)


Malzeme kaynakları da kullanıldıkları miktar kadar atanırlar.
Yukarıda resimdeki gibi malzeme kaynaklarının atanması toplam iş yada süreyi değiştirmemektedir.

KAYNAKLARI TANIMLANMASI VE DÜZENLENMESİ


Projede faliyetler arası bağlantılar bittikten sonra; Projede çalışanlar, kullanılacak olan ekipmanlar ve kullanılacak malzemeler tanımlanmalıdır. RESOURCES (Kaynaklar), proje faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde kullanılan insan, donanım ve  malzemelerdir. Bu kaynaklar tanımlandıktan sonra faaliyetlere atanmalıdır.



Kaynakların tanımlanmasıyla iki yoldan yapılır. 
1. VIEW menüsünden RESOURCES seçilmesiyle veya
2. RESOURCE (kaynak) menüsünün altındaki RESOURCES seçilmesinden sonra karşımıza RESOURCE (Kaynak) ekranı,(penceresi)gelir.


Name: Kaynak İsmi

RBS: Kaynak çözümleme yapısı

Type: (Tür) Kaynak türü. Project Libre  ile kaynak ,WORK veya MATERIAL olarak tanımlanır. Kişiler, meslekler, gruplar, fiziksel mekanlar, iş makinaları yani ücreti zamana bağlı kaynaklar için WORK (işgücü) ;Sarf malzemeleri, hammaddeler,götürü işler  yani ücreti miktarına bağlı olan kaynaklar için ise MATERIAL (projede tüketilen malzeme) kullanılır.

Örnek : Temizlik işçiliğini düşünürsek WORK olarak tanımlanabilir. Bir temizlik işçisi saat başına ücret alabilir saatlik 10TL’ ye çalışan bir temizlik işçisi günde 8 saat çalışıyorsa günlük 80 TL ücret alır.
Demirin birimi ton'dur. MATERIAL (Malzeme) olarak tanımlanır. Kullanılan miktarla ton fiyatı çarpılarak hesaplanır ve standart rate kolonuna TL olarak yazılır.
Götürü olarak verdiğimiz işleri de MATERIAL olarak tanımlarız. Örnek olarak sıva işini için m2 fiyat üzerinden anlaşma yapıldıysa bizim için kaç işçinin günde kaç saat çalıştığının önemi yoktur. Önemli olan iş sonunda tamamlanan m2 miktarıdır. M2 miktari ile anlaştığımız m2 fiyatı çarpılarak yine standart rate kolonuna TL. olarak yazılır.

E-Mail address: E- Posta adresi

Material Label: Type (Tür)’ü material olan kaynaklar için bu kolona kaynağın birimi yazılır.(ton ,m3,adet vb.)

Initials: Kaynaklar için tanımlanan kısaltmalar. (inş. Müh ,mimar ,demirci ,müdür, vb.)

Group: Projede kullanılan kaynakları gruplandırabilmek için kullanılır. ( mühendis , işçi, malzeme, taşaron, malzeme vb.)

Max. Unit: (Maksimum miktarı) Şirketimizin bünyesinde bulunan max. kaynak miktarı girilir. Bu kısım sadece Type (Tür)’ü Work olan kaynaklar için kullanılır.
Dışarıdan aldığımız malzemeler ve götürü verdiğimiz işlerde kullanmayız.
Max. Units kolonunda yazılan %100 ifadesi o kaynaktan 1 adet veya 1 kişi olması demektir.  300% olması üç adet, 50% olması da yarı zamanlı kaynak anlamına gelir.

STANDART RATE: Kaynağın aldığı saatlik ücret, istendiği takdirde baska bir birimde girilir (Haftalık, Aylık), fakat hesaplama her zaman saat üzerinden yapılmaktadır.(100 TL/hour gibi)

OVERTİME RATE: Fazla Mesai ücreti (Günlük tanımlanan çalışma saati dışında kalan saatler için ödenecek miktar.)

COST PER USE: Kullanım başına ödenen ücretler. Kullanılan bir kaynak için bu maliyet tipini tanımlarsak herhangi bir faaliyette kaç saat çalıştığının önemi olmaz kaynak kullanılmaya başlandığı an (birinci günün sonunda) COST PER USE satırında tanımlanan rakam bütçeye maliyet olarak yansır.

ACCRUE AT: Bu bölüm PRORATED olarak tanımlıyken kullanılan kaynağın toplam maliyeti faaliyetin gün sayısına bölünür ve miktar günlük maliyet olarak bütçeye yansır. START seçildiğinde  kaynağa ait tüm maliyet ilk gün END seçilidiğinde de faaliyetin son günü bütçeye yansır.

BASE CALENDER: Kaynağa ait çalışma takvimi. Yalnızca o kaynak için özel bir takvim yapılabilir. Örnek: Çalışanların yıllık izinleri farklı tarihlerde olabilir.Ayrı ayrı her kaynak için girilip kişiye özel takvim yapılır.


RESOURCES (Kaynaklar) sayfasında herhangi bir kaynağın isminin üzerine çift tıklandığında RESOURCE INFORMATION  (kaynak bilgi) penceresi açılmaktadır. Bu pencere üzerinde de detaylı kaynak tanımlamaları yapılabilir. Örneğin kaynağın çalışabileceği gün-saatleri gösteren takvimi, kaynağı farklı zaman ve işlerdeki farklı maliyetleri ve kaynağın projede olacağı zaman dilimi gibi.

General: Genel sekmesinde ana kaynak sayfasında girilen kaynağa ait genel bilgiler görülebilir ve değiştirilebilir. Örneğin: Tanıtım görevlisinin takvim sekmesinden kaynağa özel takvimi görüntüleyebilir üzeride değişiklik yapabilirsiniz.



Costs: (Maliyetler) Bu tabloda kaynağa ait maliyetler görülmekte ve değiştirilebilmektedir. Effective Date (Etkin Zaman) seçeneğini kullanarak kaynağın belirlenen tarihler arasında alacağı ücret tanımlanabilmektedir. Asağıdaki tabloda görüldüğü gibi tanıtım görevlisi 01.03.2012 tarihinden sonra çalışma saatleri içindeki saatlik ücreti 40 TL’ye yükselecektir.




Resource Availability: Kaynak Kullanılabilirliği adlı  bir tablo daha bulunmaktadır. Bu tablo ile projede görev alacak olan kaynağın belirlenen tarihler arasındaki mevcudiyetleri girilebilir. Örnekte görüldüğü gibi  01.04.2013 tarihinden sonra tanıtım görevlisi sayısı 6 olacaktır



Task: Bu sekmede projede kaynağın hangi görevlere atandığı,o faliyette ne kadar saat çalıştığı ,süre ,başlangıç ve bitim tarihleri  görülebilir.



Notes: (Notlar) Kaynakla ilgili özel notlar girilebilir.



FAALİYETLER ARASI İLİŞKİLERİN TANIMLANMASI (PREDECESSORS):


Projeye ait faaliyetlerin süreleri girildikten sonra faaliyetler arasındaki iliskiler tanımlanabilir. Faaliyet sırasını belirlemek için faaliyetleri birbirine bağlamak gereklidir. İki faaliyeti birbirine bağlamak için farklı yollar kullanılabilir.
1. ID kolonundan mause yardımı ile alt alta gelen  faaliyetler seçilip Link   düğmesine tıklanırsa ikinci faaliyet birincinin ardına bağlanır.
 

2. Ya da  farklı satırlardaki faliyetleri birbirine bağlamak için ctrl tuşu basılı tutulup istediğimiz faliyetler seçilip Link tuşuna basılırsa faliyetler birbirine bağlanır.


3. Üçüncü bağlama şekli Gantt çubuklarını birbirlerinin üzerine sürükleyerek mause yardımıyla bağlamaktır.Bir faaliyetin ekranın sağ tarafındaki çubuğunun üstüne gelinir mause sol düğmesine basılı tutup diger faaliyetin üstüne sürüklenir böylece ikisi birbirine bağlanır.


4. Faaliyetler  Project Libre ana ekranında bulunan PREDECESSORS kolonuna faaliyetlerin ID numaralarını yazılmasıyla (birden fazla öncül yazılması gerekirse “;” ile ayrılmalıdır.) da bağlanabilir.


Faaliyetler arasındaki ilişkiler dört şekilde tanımlanır.


  • Finish-to-Start: Bir faaliyet başlayabilmesi için kendisinden önceki faaliyetin tamamlanası gerektiği durumlarda kullanılmaktadır.
  • Start-to-Start: Bir faaliyet başlayabilmesi diğer faaliyetin başlamasına bağlı olduğu durumlarda kullanılmaktadır.
  • Finish-to-Finish: Bir faaliyetin tamamlanabilmesi diğer faaliyetin tamamlanmasına bağlı olduğu durumlarda kullanılmaktadır.
  • Start-to-Finish: Bir faaliyetin tamamlanabilmesi icin diğer faaliyetin başlaması gerektiği durumlarda kullanılmaktadır.




Faaliyetler arasındaki bağlantılar her zaman Finiş -to- Start ön tanımlıdır.

Faaliyetler arasındaki ilişkileri birkaç yoldan değiştirilir. 

1. Herhangi bir faaliyetin üzerine çift tıklanarak o faaliyete ait TASK INFORMATION (faaliyet  bilgisi) penceresine ulaşılır. Bu iletişim penceresi faaliyete ait bilgileri izleme ve değiştirme imkanı sağlamaktadır. TASK INFORMATION penceresini açıldıktan sonra PREDECESSORS (öncüler) sekmesi tıklanır ve istenirse öncül olan faaliyetin TYPE (TÜR) 'ü istenirse buradan değiştirilir. Yine bu sekmeden LAG (gecikme) değiştirilebilir. Faaliyetler arasında beklenmesi gereken süreler varsa bu süreler (LAG) tanımlanabilir. Mesela şap döküldükten sonra şapın kuruması için bir gün beklenecek ise  bu bekleme işlemi 1 günlük LAG (Gecikme) ile tanımlanabilir. Böylece ardından gelen faaliyet şap faaliyetinin bitmesinden 1 gün sonra başlayacaktır. LAG (Gecikme) pozitif olarak tanımlanabildiği gibi negatif olarak ta tanımlanabilir. Negatif olarak tanımlanan LAG erken başlama manasına gelmektedir.



2. Ya da faaliyet çubuklarının arasındaki bağlantıların üzerine gelip sol düğme ile tıkladığında TASK DEPENDENCY (görev bağımlılığı) minik penceresi açılır. Burdan da TYPE ve LAG değiştirilebilir.

POJECTLIBRE 'YE FAALİYETLERİN GİRİLMESİ:




Yukarıda giriş sayfasıda olan Gantt Chart görünümünde bir proje planı vardır. Sol tarafta Faaliyetler (görevler) ve sürelerinin görüldüğü görev sayfası, faaliyetlerin başlangıç-bitiş tarihleri, önceki faaliyetleri ve kaynakları bu tablo üzerinde yazılır. Sağ tarafta ise faaliyetlerin sürelerine göre çubuklar ve o işi yapan kaynaklarla birlikte görüldüğü Gantt Chart vardır.

Name: Faaliyet ismi
Duration: Faaliyet süresi
Start: Faaliyet başlangıç tarihi
Finish: Faaliyet bitiş tarihi
Predecessors: Öncül Faaliyetler. Faaliyetler arasındaki ilişkileri tanımlamak için kullanılır.
Resource Names: Kaynak isimleri. Faaliyetlerde kullanılan kaynaklar ve miktarları görülür.

Bir projede öncelikle faaliyetler tanımlanır. Project Libre'de ilk faaliyeti Task Name kolonuna girip enter'a bastığınızda, o faaliyet 1 gün? Olarak tanımlanır. ? işaretinin anlamı sürenin bizim tarafımızdan girilmediği için kesin olmadığıdır. Sağ tarafta 1 günlük bir Gantt çubuğu oluşur. Faaliyetler  girildikçe Gantt çubukları da sağ tarafta oluşur.


PROJE BAŞLIKLARININ OLUŞTURULMASI:


  Proje başlığı ve diğer alt başlıklar birer faaliyet gibi yazılır daha sonra proje başlığının altında kalan tüm faaliyetler seçilir ve INDENT (Girintiyi Artır) tuşuna tıklanır.
Bu işlemle projenin ana başlığı tanımlanmış olunur , daha sonra diğer alt başlıkları belirleyebilmek için alt başlığın kapsadığı faaliyetler seçilir ve yine INDENT tuşuna tıklanır. OUTDENT tuşuyla girinti silinip eski haline dönülebilir.



Genellikle projelerin ara hedeflerine ulaşıldığını yada bir evrenin tamamlandığını göstermek için kilometre taşları (MILESTONE) kullanılır. Kilometre taşaları sıfır zamanlı ve kaynağı olmayan faaliyetlerdir. Proje dönüm noktalarına ve önemli yerlere konarak dikkat edilmesi gerektiği göstermektedir. Gantt Chart 'ta farklı bir işaretle gösterilir.

SÜRELERİN GİRİLMESİ:

Sonraki aşamada süreler DURATİON kolonuna girilmeye başlanır. Faaliyet süreleri dakikadan aya kadar farklı birimlerde girilebilir.
Bir dakikalık bir iş 1m ile,
İki saatlik bir iş 2h ile,
Üç günlük bir iş 3 ile yada 3d ile,
Bir haftalık bir iş 1w ile,
İki aylık bir iş de 2mo ile gösterilir.
Fakat bütün girilen birimler (m,h,d,w...)  iş gününe çevrilir. Günde sekiz saat çalışılan bir projede bir faaliyet süresi 16 h yani 16 saat ile gösterilirse 16/8=2 iş gününe (days) karşılık gelmektedir. Ancak bazı faaliyetler tüm gün sürebilir. Bu tipte süreleri tanımlamak için zaman biriminin başına e kısaltması getirilir (2ed, 2ew gibi). Bu elapsed date’in kısaltmasıdır. Yukarıdaki faaliyeti 3ed olarak tanımlarsak 3*24 = 72 saate  bu da 72/8=9 güne karşılık gelir.

08 Şubat 2013

PROJE TAKVİMİNİN TANIMLANMASI:

Proje takviminin ayarlanması için (gantt chart) Giriş ekranının üst kısmında ribbon arayüzdeki takvim (calender) tıklanır.


Açılan pencere (Çalışma zamanı değiştir) aşağıdaki gibidir. Takvim başlangıçta(standart) hafta içi 5 gün sabah 08:00–12:00 ve 13:00–17:00 günlük 8 saat çalışma zamanı, hafta sonu da 2 gün tatil olarak ayarlanmıştır. Pencerenin sol tarafındaki hücrelerde günlük çalışma saatleri tanımlanmıştır. Çalışma saatlerinde yapılması gereken değişiklikler bu hücrelerden yapılabilir. Herhangi bir çalışılan gün işaretlenip NON-WORKING TIME (Çalışma Dışı Zaman) seçeneğini işaretlenerek o gün tatil olarak tanımlanmış olur.
 Aynı şekilde tersi bir durum için ise çalışılmayan bir gün seçilip NON-DEFAULT WORKING TIME (Varsayılan Dışı Çalışma Zamanı) seçeneğini işaretlenerek çalışılan bir gün olarak tanımlanabilir.




New tuşuna basarak yeni bir temel proje takvimi oluşturabilir ve bu takvime isim verip (türkiye için takvim) kaydedebiliriz.


Yukarıdaki örnekte olduğu gibi   cumartesi' nin üzerine tıklayarak cumartesi günü için değişikliğe gidebilir, Non-default working time işaretleyip yılın bütün cumartesi günlerini çalışılan gün yapabilir,çalışma saatlerini istediğimiz gibi  ayarlayabiliriz. Daha sonra option sekmesine girilip haftada çalışma saatlerini 8x6gün=48 saat yapılır.
Ayrıca resmi veya dini tatil gibi uzun tatilleri topluca takvime girmek için ctrl tuşuna basıp tarihlerin üzerinde ilerlersek toplu halde o günleri istediğimiz şekilde Non-working time olarak işaretleyebiliriz.



Temel Proje takvimimimizi ayarladıktan sonra üst şeritteki  Information (bilgi) tuşuna basarak project information penceresini açıp base calender bölümüne yeni temel proje takvimizi girebiliriz.


Böylece Türkiye ye özel bayramların işaretli olduğu boş bir proje şablonu hazırlamış oluruz.

Önemli not: Project Libre'de bir  şablon dosyası yoktur , bir temel proje takvimi oluşturduktan sonra, bu boş proje dosyasını daha sonra şablon olarak  kullanmak için kaydedin ve herhangi bir yeni proje başlatırken bu şablonu temel alın. Her proje için yeniden takvim oluşturmak zorunda kalmazsınız. Daha sonra farklı kaydet tuşu ile projenize yeni bir isim verirsiniz.  Böylece şablon dosyanız her zaman kullanılabilir kalır.



PROJECT LİBRE İLE İŞ PROGRAMI HAZIRLANMASI





Programı çalıştırınca sizi üste gördüğünüz giriş ekranı karşılar.
     a) Create Project   yeni bir proje yaratırsınız veya
 b) Open Project var olan bir projeyi açarsınız.

YENİ BİR PROJE :

Create Project'e bastığınızda aşağıdaki pencere açılır.


         Bu pencereye projenin ismi, proje yöneticisinin adı, projenin başlangıç tarihi , (Projenin baştan sona, yada sondan başa planlanmasını belirlememiz için start date yada forward scheduled 'daki işareti kaldırısanız finish date sorar.) yazılır.
Seçim doğrultusunda projenin ilk ya da son tarihi belirlenir ve proje planlanmaya hazırdır.

GİRİŞ EKRANI (Gantt Chart):


 Project Libre dört sekmeli ribbon arayüz  içerir: Bunlar Dosya, Görev, Kaynak, Görünüm dür. 

       
Dosya sekmesi (file), Aç, Kaydet, Yazdır, Önizleme ve PDF'ye çıkış gibi genel dosya yönetimi özellikleri içerir. Dosya menü sekmesinde ayrıca Proje araçları; Information (proje bilgilerine), Calender (takvim), Proje dialog, Update (proje güncelleme) ve Baseline tuşları bulunur.


       Görev sekmesinde (Task) ;Gantt, Network(ağ diyağramı), WBS ve Task usage (Görev Kullanımı) ve de gantt grafigini yakınlaştırma ve uzaklaştırma seçenekleri bulunur. 
Aynı sekmede Kesme, yapıştırma, kopya, görev silme ve ekleme, bağlantı kurma ve iptal etme , indent (girintiyi arttır) ve outdent (çıkıntı) , Proje bilgi, Assign Resources (Kaynakları göreve atar) vb. diğer görev tuşları da bulunur.


      Kaynak (Resource) sekmesi , ProjectLibre programında  Kaynak Çözümleme Yapısı  (RBS)'yi ve proje üzerinde kaynak kullanımını (Resource Usage) görüntülemenizi sağlar.


      View (Görünüm) , ProjectLibre Görünüm sekmesi , projenin bütün görünümleri için merkezi erişim noktasıdır.  ProjectLibre kullanıcıları bir çok değişik filtre uygulamasına bu sekmeden ulaşabilirler. Proje planlama raporlarına da buradan ulaşılır.

PROJECT LİBRE TANITIM


Proje Yönetimi,  performans, maliyet ve zaman hedeflerine ulaşabilmek için eldeki kaynakları en verimli şekilde planlama ve proje aktivitelerini kontrol etme sürecidir.


ProjectLibre proje yöneticilerine plan oluşturmada, proje işlerini küçük ve yönetilebilir aktivitelere bölerek izlemelerinde , kaynakların görevlere atanmasında, aşama takibinde, bütçe yönetimi ve iş yükü analizi gibi konularda yardımcı olması amacıyla tasarlanmış ücretsiz, açık kaynak kodlu ms project 'te benzer bir proje yönetimi yazılımıdır.

Projectlibre bir proje yöneticisine mevcut kaynaklarını hızlı biçimde planlama, güvenilir biçimde kontrol edebilme ve kolayca anlaşılır biçimde analiz edebilme imkanı sunar.
Kritik yol süreçleriyle, hangi işlerin proje bitiş sürecimize doğrudan etkisi olduğunu görebilir, buna göre önceden ne tür önlemler almamız gerektiğini önceden saptayabiliriz.





         Çalışmaları duran, uzun süredir yeni sürüm çıkarmayan OpenProj proje yönetimi programının kurucuları , Project Libre ile 2012 yılında yeni bir atılım yaptılar.
  • Project Libre, OpenProj proje yönetimi programının en yeni sürümüdür.
  • Project Libre Microsoft Project 'in ücretsiz bir alternatiftir.
  • Küçük ve orta ölçekli projeler için mükemmel çözümler sunar.

           Project Libre'de MS Project'e benzer bir kullanıcı ara birimi vardır. Proje yapım aşamalarında  benzer bir yaklaşımlar geçerlidir. Girintili bir görev listesi oluşturabilirsiniz,WBS vardır, faliyet süreleri oluşturabilir, bağlantıları rahatlıkla kurabilirsiniz, kaynakları atayabilirsiniz. Sütunlar MS Project ile aynıdır. Maliyetlendirme özellikleri aynıdır: emek, saat ücreti, malzeme kullanımı ve sabit maliyetler, vb leri.
MS Project programını bilen için öğrenme sorunu yoktur.



Project Libre özellikleri şunlardır:

* Microsoft Project ile uyumluluk (2003, 2007 ve 2010),
  ProjectLibre ile MS Project planları açılabilir.
* Linux, Mac OS ve Windows üzerinde çalışır
* Ribbon kullanıcı arayüzü
* Maliyetlendirme
* Gantt grafiği
* PERT grafiği
* Kaynak Çözümleme Yapısı (RBS) grafiği
* (Faaliyet) Görev kullanım raporları(Task usage reports)
* (Work Breakdown Structure )WBS grafiği





Project Libre'nin web sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Sourceforge'da indirmek için bu linki: Download Project Libre

Genel bilgiler wikipedia'dan buradan okunabilir. 

Gantt Chart ile bilgiyi buradan okuyabilirsiniz.

Project Libre'nin kurucuları ile yapılan röpörtajı buradan okuyabilirsiniz.