08 Şubat 2013

PROJE TAKVİMİNİN TANIMLANMASI:

Proje takviminin ayarlanması için (gantt chart) Giriş ekranının üst kısmında ribbon arayüzdeki takvim (calender) tıklanır.


Açılan pencere (Çalışma zamanı değiştir) aşağıdaki gibidir. Takvim başlangıçta(standart) hafta içi 5 gün sabah 08:00–12:00 ve 13:00–17:00 günlük 8 saat çalışma zamanı, hafta sonu da 2 gün tatil olarak ayarlanmıştır. Pencerenin sol tarafındaki hücrelerde günlük çalışma saatleri tanımlanmıştır. Çalışma saatlerinde yapılması gereken değişiklikler bu hücrelerden yapılabilir. Herhangi bir çalışılan gün işaretlenip NON-WORKING TIME (Çalışma Dışı Zaman) seçeneğini işaretlenerek o gün tatil olarak tanımlanmış olur.
 Aynı şekilde tersi bir durum için ise çalışılmayan bir gün seçilip NON-DEFAULT WORKING TIME (Varsayılan Dışı Çalışma Zamanı) seçeneğini işaretlenerek çalışılan bir gün olarak tanımlanabilir.




New tuşuna basarak yeni bir temel proje takvimi oluşturabilir ve bu takvime isim verip (türkiye için takvim) kaydedebiliriz.


Yukarıdaki örnekte olduğu gibi   cumartesi' nin üzerine tıklayarak cumartesi günü için değişikliğe gidebilir, Non-default working time işaretleyip yılın bütün cumartesi günlerini çalışılan gün yapabilir,çalışma saatlerini istediğimiz gibi  ayarlayabiliriz. Daha sonra option sekmesine girilip haftada çalışma saatlerini 8x6gün=48 saat yapılır.
Ayrıca resmi veya dini tatil gibi uzun tatilleri topluca takvime girmek için ctrl tuşuna basıp tarihlerin üzerinde ilerlersek toplu halde o günleri istediğimiz şekilde Non-working time olarak işaretleyebiliriz.



Temel Proje takvimimimizi ayarladıktan sonra üst şeritteki  Information (bilgi) tuşuna basarak project information penceresini açıp base calender bölümüne yeni temel proje takvimizi girebiliriz.


Böylece Türkiye ye özel bayramların işaretli olduğu boş bir proje şablonu hazırlamış oluruz.

Önemli not: Project Libre'de bir  şablon dosyası yoktur , bir temel proje takvimi oluşturduktan sonra, bu boş proje dosyasını daha sonra şablon olarak  kullanmak için kaydedin ve herhangi bir yeni proje başlatırken bu şablonu temel alın. Her proje için yeniden takvim oluşturmak zorunda kalmazsınız. Daha sonra farklı kaydet tuşu ile projenize yeni bir isim verirsiniz.  Böylece şablon dosyanız her zaman kullanılabilir kalır.