09 Şubat 2013

KAYNAKLARIN (RESOURCES) FAALiYETLERE ATANMASI:



Kaynakların faaliyetlere atanması iki şekilde yapılır.

1. Atama işlemi yapılacak faaliyeti seçtikten sonra  TASK menüsünden ASSIGN RESOURCES( Kaynak Atama) seçeneği tıklanır. ASSIGN RESOURCES  penceresi açılır daha sonra faaliyete atanacak kaynaklar sırayla tıklanır ve UNITS(Birimler) kolonuna günlük çalışacak olan kaynak sayısı yüzde olarak ( 1 ise % 100 ; 2 ise % 200 vb.) girilir ve son olarak ASSIGN (Ata) tıklanır.

2. Atama işlemini yapılacak faaliyetin üzerine çift tıklanarak TASK INFORMATİON (Faaliyet Bilgi) penceresi açılmaktadır. Karşılaşılan ekranda RESOURCES (Kaynaklar) sekmesine tıklanır. Açılan sekmenin sağ üst köşesindeki ASSIGN RESOURCES (Kaynak Atama) seçeneği tıklanır ve yine ASSIGN RESOURCES penceresi açılır daha sonra faaliyete atanacak kaynaklar sırayla tıklanır ve work ise UNITS(Birimler) kolonuna günlük çalışacak olan kaynak sayısı yüzde olarak girilir ve son olarak ASSIGN (Ata) tıklanır. Replace kaynak değiştirmek için ,remove kaynağı silmek için kullanılır.

Örnek: Bir faaliyete bir kaynak atadığınızda o faaliyetin iş eşdeğerini belirlersiniz.
2 günlük bir faaliyete 1 kişi atadığınızda o faaliyet,

  İş = Süre * Birim  formülünden
İş(faaliyet)= 2 gün * 1 kişi = 2 adam-günlük bir iş eşdeğerine sahip olur.

ProjectLibre ’de ilk atamayı yaptıktan sonra yukarıda görülen iş eşdeğerleri kaydedilir. Normal şartlarda yukarıdaki faaliyete daha sonra bir kişi daha atarsanız, aynı iş bir kişi yerine iki kişiyle yapılacağı için süresi kısalacaktır.
Formülde 2 adam-gün ve 2 kişiyi yerine koyarsak,
2 adam-gün = Süre * 2 kişi,
Süre = 1 gün olarak bulunur.
Giriş sayfasındaki duration (süre) kolonuna girdiğimiz daha önce iki gün olan  değerin bir gün olarak değiştiğini görürüz.

Effort driven planlama :
Faaliyetin üzerine çift tıklanarak TASK INFORMATİON (Faaliyet Bilgi) penceresi açılmaktadır. Ekranda ADVANCED (Gelişmiş) sekmesine tıklanır. Bu sekmeden hem faaliyet türlerini hem de effort driven değiştirilebilinir.

Effort driven  planlama ön tanımlıdır ve de iş sabittir. Yeni kaynaklar atanması proje süresini kısaltır. Aynı şekilde kaynakların çıkarılması da proje süresini uzatır.


Yukarıdaki resimde 3 nolu faaliyete teknisyen a atanmıştır ve 10 günlük faaliyetin 80 adam-saat iş eşdeğeri bulunmaktadır. Effort driven seçeneğinin seçili olması çaba odaklı planlama yapıldığını gösterir.
Dolayısıyla bu faaliyete aşağıdaki resimde olduğu gibi (tanıtım görevlisi) yeni kaynaklar atarsak toplam iş 80 saatte kalacak, daha çok kaynak çalışacağı için de  süre 5 gün kısalacaktır.


Effort driven seçiliyken bir kaynak atadıktan sonra ikinci bir kaynağı farklı çalışma yüzdesiyle atarsak da toplam iş sabit kalır. Kaynaklara  iş (work) çalışma oranları doğrultusunda dağıtılır.


Planlayıcı bazen ek kaynak atasa da sürenin aynı kalmasını sürenin kısalmamasını isteyebilir.
Örneğin 2 günlük bir işe 1 kişi atadıktan sonra, 2. kişiyi de atasa  işin halen iki gün sürmesi  isteyebilir. Bu durumu Project Libre’de planlamak için effort driven (çaba odaklı) planlama aktif işaretli olmamalıdır. Çaba odaklı planlama aktif değilken ek kaynak atanınca projenin süresi kısalmaz sabit kalır. Bu durumda projenin iş eşdeğeri artacaktır.


Örnek :
Yukarıda 3 nolu faaliyet için önce bir kaynak (teknisyen a) atanmıştır.
Ardından effor driven (çaba odaklı ) seçili değilken ikinci bir kaynak atanmış (tanıtım görevlisi) ve projenin süresi değişmemiştir. Buna karşılık her iki kaynak da 80 er saat çalışmaya başlamış projenin iş eşdeğeri 80 saatden 160 saate çıkmıştır.

1 kişi ve çaba odaklı planlama aktif değil.
İş = Süre * Birim formülünden
İş = 10 gün * 1 kişi = 10 adam-günlük bir iş eşdeğerine sahip olur. (en üstteki resim 80 saat )
2. kişi atandı ve çaba odaklı planlama aktif değil. (Süre sabit... 10 gün sabit)
İş = 10 günlük* 2 kişi = 20 adam-günlük bir iş eşdeğerine çıkar. (160 saat oldu.)


Malzeme kaynakları da kullanıldıkları miktar kadar atanırlar.
Yukarıda resimdeki gibi malzeme kaynaklarının atanması toplam iş yada süreyi değiştirmemektedir.