09 Şubat 2013

POJECTLIBRE 'YE FAALİYETLERİN GİRİLMESİ:




Yukarıda giriş sayfasıda olan Gantt Chart görünümünde bir proje planı vardır. Sol tarafta Faaliyetler (görevler) ve sürelerinin görüldüğü görev sayfası, faaliyetlerin başlangıç-bitiş tarihleri, önceki faaliyetleri ve kaynakları bu tablo üzerinde yazılır. Sağ tarafta ise faaliyetlerin sürelerine göre çubuklar ve o işi yapan kaynaklarla birlikte görüldüğü Gantt Chart vardır.

Name: Faaliyet ismi
Duration: Faaliyet süresi
Start: Faaliyet başlangıç tarihi
Finish: Faaliyet bitiş tarihi
Predecessors: Öncül Faaliyetler. Faaliyetler arasındaki ilişkileri tanımlamak için kullanılır.
Resource Names: Kaynak isimleri. Faaliyetlerde kullanılan kaynaklar ve miktarları görülür.

Bir projede öncelikle faaliyetler tanımlanır. Project Libre'de ilk faaliyeti Task Name kolonuna girip enter'a bastığınızda, o faaliyet 1 gün? Olarak tanımlanır. ? işaretinin anlamı sürenin bizim tarafımızdan girilmediği için kesin olmadığıdır. Sağ tarafta 1 günlük bir Gantt çubuğu oluşur. Faaliyetler  girildikçe Gantt çubukları da sağ tarafta oluşur.


PROJE BAŞLIKLARININ OLUŞTURULMASI:


  Proje başlığı ve diğer alt başlıklar birer faaliyet gibi yazılır daha sonra proje başlığının altında kalan tüm faaliyetler seçilir ve INDENT (Girintiyi Artır) tuşuna tıklanır.
Bu işlemle projenin ana başlığı tanımlanmış olunur , daha sonra diğer alt başlıkları belirleyebilmek için alt başlığın kapsadığı faaliyetler seçilir ve yine INDENT tuşuna tıklanır. OUTDENT tuşuyla girinti silinip eski haline dönülebilir.



Genellikle projelerin ara hedeflerine ulaşıldığını yada bir evrenin tamamlandığını göstermek için kilometre taşları (MILESTONE) kullanılır. Kilometre taşaları sıfır zamanlı ve kaynağı olmayan faaliyetlerdir. Proje dönüm noktalarına ve önemli yerlere konarak dikkat edilmesi gerektiği göstermektedir. Gantt Chart 'ta farklı bir işaretle gösterilir.

SÜRELERİN GİRİLMESİ:

Sonraki aşamada süreler DURATİON kolonuna girilmeye başlanır. Faaliyet süreleri dakikadan aya kadar farklı birimlerde girilebilir.
Bir dakikalık bir iş 1m ile,
İki saatlik bir iş 2h ile,
Üç günlük bir iş 3 ile yada 3d ile,
Bir haftalık bir iş 1w ile,
İki aylık bir iş de 2mo ile gösterilir.
Fakat bütün girilen birimler (m,h,d,w...)  iş gününe çevrilir. Günde sekiz saat çalışılan bir projede bir faaliyet süresi 16 h yani 16 saat ile gösterilirse 16/8=2 iş gününe (days) karşılık gelmektedir. Ancak bazı faaliyetler tüm gün sürebilir. Bu tipte süreleri tanımlamak için zaman biriminin başına e kısaltması getirilir (2ed, 2ew gibi). Bu elapsed date’in kısaltmasıdır. Yukarıdaki faaliyeti 3ed olarak tanımlarsak 3*24 = 72 saate  bu da 72/8=9 güne karşılık gelir.