09 Şubat 2013

KAYNAKLARI TANIMLANMASI VE DÜZENLENMESİ


Projede faliyetler arası bağlantılar bittikten sonra; Projede çalışanlar, kullanılacak olan ekipmanlar ve kullanılacak malzemeler tanımlanmalıdır. RESOURCES (Kaynaklar), proje faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde kullanılan insan, donanım ve  malzemelerdir. Bu kaynaklar tanımlandıktan sonra faaliyetlere atanmalıdır.



Kaynakların tanımlanmasıyla iki yoldan yapılır. 
1. VIEW menüsünden RESOURCES seçilmesiyle veya
2. RESOURCE (kaynak) menüsünün altındaki RESOURCES seçilmesinden sonra karşımıza RESOURCE (Kaynak) ekranı,(penceresi)gelir.


Name: Kaynak İsmi

RBS: Kaynak çözümleme yapısı

Type: (Tür) Kaynak türü. Project Libre  ile kaynak ,WORK veya MATERIAL olarak tanımlanır. Kişiler, meslekler, gruplar, fiziksel mekanlar, iş makinaları yani ücreti zamana bağlı kaynaklar için WORK (işgücü) ;Sarf malzemeleri, hammaddeler,götürü işler  yani ücreti miktarına bağlı olan kaynaklar için ise MATERIAL (projede tüketilen malzeme) kullanılır.

Örnek : Temizlik işçiliğini düşünürsek WORK olarak tanımlanabilir. Bir temizlik işçisi saat başına ücret alabilir saatlik 10TL’ ye çalışan bir temizlik işçisi günde 8 saat çalışıyorsa günlük 80 TL ücret alır.
Demirin birimi ton'dur. MATERIAL (Malzeme) olarak tanımlanır. Kullanılan miktarla ton fiyatı çarpılarak hesaplanır ve standart rate kolonuna TL olarak yazılır.
Götürü olarak verdiğimiz işleri de MATERIAL olarak tanımlarız. Örnek olarak sıva işini için m2 fiyat üzerinden anlaşma yapıldıysa bizim için kaç işçinin günde kaç saat çalıştığının önemi yoktur. Önemli olan iş sonunda tamamlanan m2 miktarıdır. M2 miktari ile anlaştığımız m2 fiyatı çarpılarak yine standart rate kolonuna TL. olarak yazılır.

E-Mail address: E- Posta adresi

Material Label: Type (Tür)’ü material olan kaynaklar için bu kolona kaynağın birimi yazılır.(ton ,m3,adet vb.)

Initials: Kaynaklar için tanımlanan kısaltmalar. (inş. Müh ,mimar ,demirci ,müdür, vb.)

Group: Projede kullanılan kaynakları gruplandırabilmek için kullanılır. ( mühendis , işçi, malzeme, taşaron, malzeme vb.)

Max. Unit: (Maksimum miktarı) Şirketimizin bünyesinde bulunan max. kaynak miktarı girilir. Bu kısım sadece Type (Tür)’ü Work olan kaynaklar için kullanılır.
Dışarıdan aldığımız malzemeler ve götürü verdiğimiz işlerde kullanmayız.
Max. Units kolonunda yazılan %100 ifadesi o kaynaktan 1 adet veya 1 kişi olması demektir.  300% olması üç adet, 50% olması da yarı zamanlı kaynak anlamına gelir.

STANDART RATE: Kaynağın aldığı saatlik ücret, istendiği takdirde baska bir birimde girilir (Haftalık, Aylık), fakat hesaplama her zaman saat üzerinden yapılmaktadır.(100 TL/hour gibi)

OVERTİME RATE: Fazla Mesai ücreti (Günlük tanımlanan çalışma saati dışında kalan saatler için ödenecek miktar.)

COST PER USE: Kullanım başına ödenen ücretler. Kullanılan bir kaynak için bu maliyet tipini tanımlarsak herhangi bir faaliyette kaç saat çalıştığının önemi olmaz kaynak kullanılmaya başlandığı an (birinci günün sonunda) COST PER USE satırında tanımlanan rakam bütçeye maliyet olarak yansır.

ACCRUE AT: Bu bölüm PRORATED olarak tanımlıyken kullanılan kaynağın toplam maliyeti faaliyetin gün sayısına bölünür ve miktar günlük maliyet olarak bütçeye yansır. START seçildiğinde  kaynağa ait tüm maliyet ilk gün END seçilidiğinde de faaliyetin son günü bütçeye yansır.

BASE CALENDER: Kaynağa ait çalışma takvimi. Yalnızca o kaynak için özel bir takvim yapılabilir. Örnek: Çalışanların yıllık izinleri farklı tarihlerde olabilir.Ayrı ayrı her kaynak için girilip kişiye özel takvim yapılır.


RESOURCES (Kaynaklar) sayfasında herhangi bir kaynağın isminin üzerine çift tıklandığında RESOURCE INFORMATION  (kaynak bilgi) penceresi açılmaktadır. Bu pencere üzerinde de detaylı kaynak tanımlamaları yapılabilir. Örneğin kaynağın çalışabileceği gün-saatleri gösteren takvimi, kaynağı farklı zaman ve işlerdeki farklı maliyetleri ve kaynağın projede olacağı zaman dilimi gibi.

General: Genel sekmesinde ana kaynak sayfasında girilen kaynağa ait genel bilgiler görülebilir ve değiştirilebilir. Örneğin: Tanıtım görevlisinin takvim sekmesinden kaynağa özel takvimi görüntüleyebilir üzeride değişiklik yapabilirsiniz.



Costs: (Maliyetler) Bu tabloda kaynağa ait maliyetler görülmekte ve değiştirilebilmektedir. Effective Date (Etkin Zaman) seçeneğini kullanarak kaynağın belirlenen tarihler arasında alacağı ücret tanımlanabilmektedir. Asağıdaki tabloda görüldüğü gibi tanıtım görevlisi 01.03.2012 tarihinden sonra çalışma saatleri içindeki saatlik ücreti 40 TL’ye yükselecektir.




Resource Availability: Kaynak Kullanılabilirliği adlı  bir tablo daha bulunmaktadır. Bu tablo ile projede görev alacak olan kaynağın belirlenen tarihler arasındaki mevcudiyetleri girilebilir. Örnekte görüldüğü gibi  01.04.2013 tarihinden sonra tanıtım görevlisi sayısı 6 olacaktır



Task: Bu sekmede projede kaynağın hangi görevlere atandığı,o faliyette ne kadar saat çalıştığı ,süre ,başlangıç ve bitim tarihleri  görülebilir.



Notes: (Notlar) Kaynakla ilgili özel notlar girilebilir.