09 Şubat 2013

FAALİYETLER ARASI İLİŞKİLERİN TANIMLANMASI (PREDECESSORS):


Projeye ait faaliyetlerin süreleri girildikten sonra faaliyetler arasındaki iliskiler tanımlanabilir. Faaliyet sırasını belirlemek için faaliyetleri birbirine bağlamak gereklidir. İki faaliyeti birbirine bağlamak için farklı yollar kullanılabilir.
1. ID kolonundan mause yardımı ile alt alta gelen  faaliyetler seçilip Link   düğmesine tıklanırsa ikinci faaliyet birincinin ardına bağlanır.
 

2. Ya da  farklı satırlardaki faliyetleri birbirine bağlamak için ctrl tuşu basılı tutulup istediğimiz faliyetler seçilip Link tuşuna basılırsa faliyetler birbirine bağlanır.


3. Üçüncü bağlama şekli Gantt çubuklarını birbirlerinin üzerine sürükleyerek mause yardımıyla bağlamaktır.Bir faaliyetin ekranın sağ tarafındaki çubuğunun üstüne gelinir mause sol düğmesine basılı tutup diger faaliyetin üstüne sürüklenir böylece ikisi birbirine bağlanır.


4. Faaliyetler  Project Libre ana ekranında bulunan PREDECESSORS kolonuna faaliyetlerin ID numaralarını yazılmasıyla (birden fazla öncül yazılması gerekirse “;” ile ayrılmalıdır.) da bağlanabilir.


Faaliyetler arasındaki ilişkiler dört şekilde tanımlanır.


  • Finish-to-Start: Bir faaliyet başlayabilmesi için kendisinden önceki faaliyetin tamamlanası gerektiği durumlarda kullanılmaktadır.
  • Start-to-Start: Bir faaliyet başlayabilmesi diğer faaliyetin başlamasına bağlı olduğu durumlarda kullanılmaktadır.
  • Finish-to-Finish: Bir faaliyetin tamamlanabilmesi diğer faaliyetin tamamlanmasına bağlı olduğu durumlarda kullanılmaktadır.
  • Start-to-Finish: Bir faaliyetin tamamlanabilmesi icin diğer faaliyetin başlaması gerektiği durumlarda kullanılmaktadır.




Faaliyetler arasındaki bağlantılar her zaman Finiş -to- Start ön tanımlıdır.

Faaliyetler arasındaki ilişkileri birkaç yoldan değiştirilir. 

1. Herhangi bir faaliyetin üzerine çift tıklanarak o faaliyete ait TASK INFORMATION (faaliyet  bilgisi) penceresine ulaşılır. Bu iletişim penceresi faaliyete ait bilgileri izleme ve değiştirme imkanı sağlamaktadır. TASK INFORMATION penceresini açıldıktan sonra PREDECESSORS (öncüler) sekmesi tıklanır ve istenirse öncül olan faaliyetin TYPE (TÜR) 'ü istenirse buradan değiştirilir. Yine bu sekmeden LAG (gecikme) değiştirilebilir. Faaliyetler arasında beklenmesi gereken süreler varsa bu süreler (LAG) tanımlanabilir. Mesela şap döküldükten sonra şapın kuruması için bir gün beklenecek ise  bu bekleme işlemi 1 günlük LAG (Gecikme) ile tanımlanabilir. Böylece ardından gelen faaliyet şap faaliyetinin bitmesinden 1 gün sonra başlayacaktır. LAG (Gecikme) pozitif olarak tanımlanabildiği gibi negatif olarak ta tanımlanabilir. Negatif olarak tanımlanan LAG erken başlama manasına gelmektedir.



2. Ya da faaliyet çubuklarının arasındaki bağlantıların üzerine gelip sol düğme ile tıkladığında TASK DEPENDENCY (görev bağımlılığı) minik penceresi açılır. Burdan da TYPE ve LAG değiştirilebilir.